Núria Amat i l’esperit del 1940

M’ha fet molta il·lusió llegir que Núria Amat considera que “el separatisme és un virus mortal”. Es veu que això ho va escriure primer en El País i després ho va insistir en una prestigiosa capçalera sueca, Dagens Nyheter. Estic content perquè ja sé de quin mal he de morir, i ara veig per què em costa tant fer amics. No hi ha com entendre la bèstia que ens rosega per dins: assumir-la és trobar-hi consol.

A més, la falconada de l’Amat m’ha espavilat la memòria històrica –em passa molt, això, últimament. I és que la seqüència separatisme+virus+mortal em sona a eco: diria que l’he sentida en una altra ocasió. He fet una cerca a Google, he remenat un parell de llibres i he constatat que el coble virus+separatista ha tingut un èxit ininterromput des de fa quasi cent anys: als anys trenta i quaranta del segle passat es deia molt, les dècades següents va afluixar, i els últims quinze anys ha rebrotat amb força.

Ara, l’estil contundent i agre de Núria Amat només el retrobo en la retòrica franquista dels anys 1936-1945. La junció més semblant a la frase de la nostra escriptora l’he trobada en un text del 1940, de Manuel de Burgos y Mazo, exministre de la monarquia d’Alfons XIII, membre de la Real Academia de Ciencias Morales y Políticas i autor d’una obra dedicada als infants, de títol Quién es España, el capítol III de la qual fa així:

“LOS QUE NO QUIEREN SER ESPAÑOLES DENTRO DE NUESTRO TERRITORIO PENINSULAR.

Hay también, desgraciadamente, dentro de nuestro territorio peninsular, españoles espúreos, malos españoles, que reniegan de España, su madre aunque no la quieran, y se empeñan en el insensato afán de demostrar que sus regiones son, por su derecho, naciones y estados completamente diferentes e independientes de España, que constituyen para ellos su verdadera Patria, siendo España una mala madrastra que por la fuerza se les impone para ocupar el lugar de su madre.

Estos son los separatistas vascos y los catalanistas, los cuales pretenden erigir estados independientes a las provincias vascongadas y a Cataluña, respectivamente. […] De ahí el empeño de [sic] nuestro Caudillo Franco tiene en mantener la unidad de la Patria, para hacerla grande, extirpando el maldito virus separatista.

(Manuel de Burgos y Mazo, Quién es España [dins Josep Benet, L’intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1995, p. 389].)

Això està escrit en un llibre de lectura infantil, amb la mala intenció d’excitar en els nens l’odi contra els catalans i els bascos, «españoles espúreos, malos españoles, que reniegan de España». El “maldito virus separatista” de Burgos y Mazo s’assembla molt al “mortal virus separatista” d’Amat; l’únic matís que distancia les dues frases és que aquella és més moderada que aquesta.

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada s'ha publicat en Nacionalisme espanyol i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s