Llengua nacional versus llengua regional

Un col·lectiu unionista dit “Puerta de Brandemburgo” va publicar una carta en el diari Financial Times, a l’agost, en què abocava un fum de mentides inspirades per una evident mala fe: falsedats per fer mal a la llengua catalana i de pas al procés d’emancipació dels catalans –heure la mare i els pardalets, se’n diu d’això. El delegat del Govern de Catalunya al Regne Unit, Josep Manuel Suárez, ha tingut per bé de respondre la carta i fer veure els diguem-ne errors de la missiva espanyola. Però n’hi ha un que no li ha vagat de desmuntar, aquest: “Cap altre país bilingüe no imposa el model català, discriminant la llengua nacional a favor de la llengua regional”, escriuen els de la Puerta.

És ben curiosa aquesta distinció que fan els unionistes entre llengua nacional i regional. Invoquen una discriminació fictícia, però el seu llenguatge revela que els discriminadors són ells –i es dolen perquè no els deixen discriminar encara més! No hi ha una llengua nacional i una de regional, totes dues són nacionals: el castellà és la llengua nacional d’Espanya i el català ho és de Catalunya. Els prejudicis ideològics els priven de veure-hi clar. El sol del nacionalisme els encega.

Ho diré de pressa: una llengua nacional és una llengua normal, o que es vol normal. I ara, més a poc a poc: una llengua és nacional quan el poble que la parla l’habilita per acomplir quatre funcions socials: cohesió, integració, identificació i comunicació. Nacional és la llengua de tothom o per a tothom: és la llengua comuna, el pal de paller. És una llengua que, si ha de fer aquestes feines, de primer s’ha de normativitzar i després estandarditzar, cosa que implica un lent treball d’elaboració i endreça –que té un bon tros d’artifici, sí. Fabra ho deia així: 

“A tot arreu del món, quan en un domini lingüístic s’ha produït una literatura, veiem formar-s’hi, i parlar per damunt de la llengua parlada multiforme, una llengua literària filla d’un llarg i acurat treball de selecció i fixació; i això s’esdevingué en les terres de llengua catalana i els catalans tinguérem la nostra llengua nacional, on traspuaven a penes les diferències dialectals de la llengua parlada.” (Pompeu Fabra, Filòlegs i poetes, 1918)

Una llengua no és nacional perquè tingui la plenitud de les funcions que he dit més amunt –pot ser que coixegi d’alguna–, sinó perquè és l’ànima i el cor d’una societat. El que compta és el sentiment i la voluntat. Els usuaris de les llengües de Moçambic parlen llengües nacionals perquè ells les senten i les volen així (i a més la Constitució de Moçambic ho reconeix); a Mèxic i al Timor Oriental passa el mateix. A Espanya no. A Espanya encara diuen que hi ha llengües regionals, com quan manava Franco. I no saben el que es diuen, perquè tal cosa no existeix. Una “llengua regional” no és sinó una llengua nacional mancada de dignitat, discriminada d’arrel, que ells volen veure arraconada com una escombra de bruc.

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada s'ha publicat en Llengua i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s