Darwin a Catalunya

Charles Darwin

Charles Darwin

Fa pocs dies, Jaume Barberà ens participava que un company seu de càtedra a la Universitat (un de la colla de Libres e Iguales) s’havia posat sincer tocant al futur de Catalunya en cas que restem a les seves mans: “Un dels firmants del manifest em va dir que a Catalunya s’aplicarà la llei de Darwin”, ens ennova el periodista, però no ens diu qui és aquest humanista espanyol –estaria bé saber-ho, perquè conèixer-nos és bo.

En tot cas, no ens sorprèn. És el mateix que un prohom madrileny li va dir a Jordi Pujol: “Dentro de dos generaciones todo esto de la lengua y la autonomía se habrá acabado”. És la consigna de sempre: ofega el català i el trauràs del món; morta la cuca, mort el verí. Nihil novum sub solem. Marià Aguiló ho recordava en el discurs dels Jocs Florals del 1888: “No hi havia remey, arribava la hora pera la llengua catalana; […] La de Fernando setè, capgirant de socarrel la Espanya antiga, senyalava la avinentesa, la oportunitat mellor per esborrarla del mapa de les llengues, y tot parexia fet aposta pera aconseguirho ben aviat”.

El nacionalisme espanyol sempre s’ha posat sota l’advocació del sant que beneeixi la llei del més fort i justifiqui la desaparició del feble. Però em temo que el sant no està ben triat. Darwin mai va dir que guanyaven els més forts, sinó els que s’adaptaven millor: “Is not the strongest or the most intelligent who will survive but those who can best manage change” (Charles Darwin). A saber, l’ocell babau de l’illa Maurici no es va extingir per dèbil, sinó per badoc.

Però vaja, ja els entenem: ells invoquen el darwinisme social, que és la translació bèstia, a les ciències socials, d’una interpretació esbiaixada dels escrits de Darwin. Una translació que és alhora errònia i immoral, com argumenta l’escriptora nord-americana Ursula K. Leguin: “’The law of evolution is that the strongest survives!’ ‘Yes, and the strongest, in the existence of any social species, are those who are most social. In human terms, most ethical… There is no strength to be gained from hurting one another. Only weakness.”

Traduir l’última frase serà una manera de subratllar-la: “No hi ha força en el fet de vèncer atropellant l’altre. Només feblesa”. Doncs bé, si la clau de la supervivència està en la capacitat d’adaptació, els catalans anem bé i qui té mala peça al teler és Espanya. Perquè la societat catalana dóna mostres d’empatia i de creativitat política; el nacionalisme espanyol, altrament, exhibeix esclerosi i mostra una pèssima adaptació a la democràcia.

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada s'ha publicat en Eliminacionisme, Nacionalisme espanyol i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s