El catalanisme i el rei

CiU s’abstindrà en la votació que farà rei l’hereu del cal Borbó i això ha originat una crisi en el si de la coalició, una butllofa que, més enllà dels escarafalls habituals entre els socis del duet, ha portat Duran a esquinçar-se l’esmòquing –ja veurem si hi ha més estrips. El marrameu democristià no ha sorprès ningú, esclar. Tampoc és cosa que vingui de nou. L’episodi s’assembla molt a la crisi que el 1904 va provocar la primera escissió de la Lliga Regionalista.

El rei Alfons XIII havia anunciat, el 1904, la intenció de visitar Catalunya per primera vegada. El cap del govern espanyol, Antonio Maura, volia aconseguir una aproximació del regionalisme, representat per la Lliga, a la monarquia borbònica. El viatge reial va plantejar dins la Lliga el problema de l’actitud que calia adoptar davant el monarca. Acatament? Cortesia? Abstenció? Totes les actituds possibles tenien partidaris dins la formació catalanista. Es va imposar l’abstenció. La Lliga publicità l’acord de “no prendre part ni enviar representació a cap dels actes que en obsequi del rei tenen lloc amb motiu del seu viatge a la nostra ciutat [Barcelona]”.

Però succeí que en visitar el rei l’Ajuntament, Francesc Cambó, que era regidor a Barcelona, va ser present, amb altres regidors regionalistes, a la recepció del monarca, davant el qual va pronunciar un discurs de salutació. A pesar de les reivindicacions autonomistes que Cambó va incloure en el text, l’escena va ser considerada un acte d’acatament, de monarquisme, i l’incipient grup esquerrista de la Lliga va acusar Cambó de mancar a l’acord d’abstenir-se.

El discurs de Cambó davant el rei s’havia preparat secretament en algunes reunions. Prat de la Riba, Cambó, Duran i Ventosa, Puig i Cadafalch i altres prohoms havien saltat per damunt de l’acord d’abstenció (que havia contrariat fortament el futur president de la Mancomunitat). Allò va ser, dins la Lliga, un cop d’estat. En ser portat l’afer a la Junta de la Lliga, la majoria abstencionista es va desfer. Però aquell triomf de la tàctica de Prat de la Riba va ferir profundament els qui discrepaven d’ell. I vingué la ruptura. Jaume Carner, Lluhí i Rissech, Domènech i Montaner i Ventosa i Calvell se separaren de la Lliga Regionalista. És la colla que al cap de mig any crearà el setmanari El Poble Català (1904), convertit després en diari (1906), i aquest mateix any fundarà el Centre Nacionalista Republicà, el primer partit polític del catalanisme d’esquerra.

És curiosa la capacitat que tenen els reis d’Espanya de provocar sismes en el catalanisme. Fins i tot avui. Però la convulsió d’ara segurament no passarà de ser un tremolor humit en la pell de Duran i Lleida, pres de solitud i impotència.

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada s'ha publicat en Catalanisme i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s