L’extraterrestre i la llengua catalana

Imatge cisada a zastavki.com, amb perdó.

Li diuen Honshrick, i fa temps que ens observa. No té altra feina: parar l’orella, enregistrar, contrastar, analitzar, entendre. El seu ofici és estudiar les llengües d’Europa. Al seu planeta les llengües són importants per moltes raons, entre les quals destaca que són la viva expressió d’unes cultures centenàries i en alguns casos mil·lenàries.

Sí, el conec. Som amics, de vegades fem un esmorzar de forquilla i porró i ens esbravem. La seva feina és confidencial, però un dia es va entendrir i em va deixar llegir un dels seus informes (en traducció terrícola, esclar). Com que ara mateix estic desenfeinat us en faré cinc cèntims.

Honshrick ha observat que a Europa hi ha molts anants i vinents que fan cap aquí i cap allà; i ha establert que això normalment no compromet la vida de les llengües. Un parlant de la llengua X es trasllada a un territori de llengua Z, ¿i què fa? Doncs accepta la llengua del país i s’hi incorpora poc o molt, afanyant-s’hi o a pleret; no la qüestiona, igual que no qüestiona els rius i les muntanyes. I a poc a poc la nova llengua passa a formar part d’ell i dels seus fills, si en té.

El tafaner d’altre món detecta excepcions, però, casos palesament anormals. Llengües que no es beneficien del respecte de tothom, sinó que són menystingudes per una part de la població i maltractades pels estats que les haurien d’encobeir. Aquestes llengües tenen una cosa en comú: són codis de pobles sense estat. Honshrick constata que tenir un Estat és molt important per a la vitalitat d’una llengua.

Dins aquest grup últim, l’escrutinyaire repara la singularitat del català: molts parlants, molta deixadesa i molta hostilitat. Honshrick hi veu una llengua assetjada: comprova que al nord el català ha estat pràcticament aniquilat; a l’oest hi veu un govern que fins en nega l’existència; al sud veu la llengua foragitada de les escoles i dels mitjans de comunicació, malejada i en via d’extermini; a l’àrea insular (a l’est) veu com es reprodueix el procés d’eliminació que obra en el sud.

I enmig, ¿què hi veu? En el centre veu els braços i les manotades d’un Estat hostil al català; jutges que dicten resolucions per reduir l’ús de la llengua, i un sector de població que no l’accepta, que és hereva d’un odi absurd al català. Allí on el català és hegemònic, ells exigeixen bilingüisme; on hi ha bilingüisme, opten sempre per la llengua dominant; i on hi ha només aquesta llengua, no diuen res perquè ja els està bé. La qüestió és reduir, limitar, ofegar la llengua catalana: apartar-la, empetitir-la, fer-la irrellevant. És un corc que mina la llengua, la debilita, la descalça… fins que el català passi per ull i faci qüec.

Honshrick, que ha pres la mida a aquesta gent, sap què diran si se’n surten: “Quina llàstima que una llengua tan bonica hagi passat avall. Però mira, si la gent deixa de parlar-la, ves què hi farem”. El meu amic sap on es colga el dimoni i té dots de profeta.

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada s'ha publicat en Llengua i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s