La guerra sorda contra els diccionaris

La desverbalització (la reducció del lèxic conegut i efectivament usat), aquest penós signe del temps, té uns efectes poc visibles però demolidors. Com ara l’ostracisme dels diccionaris. Fixin-se: mai havia estat tan fàcil com ara consultar un diccionari, i, paradoxalment, aquests llibrots mai no havien estat tan relegats. Tenim diccionaris analògics i digitals, de paper i de plasma; n’hi ha en els prestatges, a l’ordinador, a la tauleta i en el mòbil. Però mai els havíem consultat tan poc com ara.

Servidor, quan topo una paraula que no entenc, la busco en el diccionari. Jo em pensava que això era normal, però es veu que no, que sóc una rara avis. La culpa és del meu cervellet, que viu fora de la realitat. Una realitat que es diu i es desplega ignorant olímpicament l’existència dels diccionaris. Ho he comprovat en els meus alumnes. Els ho dic i els ho conto.

Dues classes de quart d’ESO. Els faig aprendre l’Assaig de plagi a la taverna de Pere IV, que els pupils hauran de declamar de memòria. En el poema hi surt l’adjectiu accidiosa. No saben què significa, i jo tampoc. Però jo ho consulto en el diccionari (vol dir ‘mandrosa, peresosa’; el nom és accídia ‘galvana’) i ells no. Cinquanta estudiants s’han après de memòria un poema i ningú –ningú!– ha tingut esme de pensar: aviam què vol dir, això. Els és igual.

Una classe de primer de batxillerat. Els demano que llegeixin i es preparin un poema d’Àngel Guimerà, Poblet, per comentar-lo a classe. No cal dir que la majoria no es prenen la molèstia de llegir-lo, i els pocs que ho fan no es dignen buscar en el diccionari els mots que no entenen. I tots es queden tan amples.

Després surten els informes PISA, que suspenen els nostres alumnes en comprensió lectora, i n’hi ha que es fan els sorpresos. ¿Què esperaven, si no? Si els diccionaris són apartats de les nostres vides com si de la mort negra es tractés, ¿com volen que creixi la forest de la llengua? El més trist és que no hi ha misteri ni paradoxa: els diccionaris viuen un cruel exili interior perquè no cal saber les paraules per aprovar –s’aprova igual sense paraules– i perquè els mots no interessen i a més són incòmodes, perquè fan evident la buidor de la pensa i les teranyines de la cultura.

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada s'ha publicat en Diccionaris i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a La guerra sorda contra els diccionaris

  1. Epolenep ha dit:

    Seminari de mestres de primària al centre de recursos; llegim un text que resumeix l’Odissea per practicar tècniques de comprensió lectora. Cal explicar què vol dir la paraula sudari i quin sentit té que sigui un sudari i no un jersei. El llibre més llegit al meu claustre entre les persones que volen formar part d’el club de lectura: La Dieta Dukan. És un espant.

  2. Anònim ha dit:

    “Aviam”, curiosa degeneració de “vejam”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s