La llibertat no existeix: es crea

Llegeixo algunes de les conferències aplegades al llibre Llengua i emoció. Set mirades sobre el goig de ser (Pagès Editors, 2012), i en la dissertació de Jordi Bilbeny trobo aquestes paraules lluminoses: “la llibertat no existeix, sinó que es crea”. Uns mots que el ponent posà en relació amb la consulta del 13 de setembre del 2009 a Arenys de Munt.

Transcric les paraules que Bilbeny pronuncià tot seguit: “Podem estar segles parlant de llibertat, podem estar segles parlant de normalitat lingüística. Però si no creem un espai perquè aquesta llibertat s’encarni i la puguem personificar, dur a dintre i escampar, la llibertat serà sempre una idea, la reunificació nacional serà sempre un concepte, una pintada, un grafiti.”

La idea, a més de correcta, és important, i avui ja és més que una idea: és una realitat. No és pensant i parlant, que neix una llibertat, sinó actuant sobre la realitat amb determinació, coratge i audàcia, i amb esperit democràtic. Al principi, la llibertat no fou: es cultivà i cresqué, i en collírem els fruits. No és cert que les persones naixem lliures (un nadó, un nen, no és ni vol ser ni li cal ser lliure): esdevenim lliures perquè algú abans que nosaltres ha creat una llibertat, o perquè ens arromanguem i la creem nosaltres –cosa que fem contra el poder, contra l’status quo i si cal contra les lleis.

Tinc la impressió que, de Stuart Mill ençà, el pensament sobre la llibertat no ha evolucionat gaire: per això valoro l’aportació de Bilbeny. I, bo i així, el filòsof londinenc encara ens fa servei; vegeu-ho: “El principi de la llibertat humana requereix la llibertat de gustos i d’inclinacions, la llibertat d’organitzar la nostra vida seguint la nostra manera de ser, de fer el que ens plagui, subjectes a les conseqüències dels nostres actes, sense que els nostres semblants ens en privin, en tant que no els perjudiquem, i fins i tot, baldament ells puguin trobar la nostra conducta fora de seny, perversa o errònia; i d’aquesta llibertat de cada individu resulta, dins dels mateixos límits, la llibertat d’associació entre els individus”. (Stuart Mill, Sobre la llibertat, 1859).

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada ha esta publicada en John Stuart Mill, Jordi Bilbeny, Llibertat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La llibertat no existeix: es crea

  1. OLIVA ha dit:

    …..I L’INDEPENDENCIA,ES GUANYA,NINGU LA DONA………

  2. jcalsapeu ha dit:

    La llibertat és obrir un portal allà on tothom diu que hi ha un mur infranquejable. És esdevenir paleta de la teva persona i manobre de la teva realitat. És fer derivar la normalitat de la justícia, i no de la injustícia infinita de l’ordre establert. És pensar autònomament i obrar creativament. La llibertat es fa, es construeix, s’inventa. És una expressió de la dignitat humana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s