Breu història de la Veritat

ImageDiu que a Lleida no sabien pas quina cosa era la veritat. En totes les reunions i assemblees, tothom les hi calava com li venia bé, sense mai no dir ni una sola veritat ni per error. Un dia el bisbe, que era foraster, molestat pel cas, va comminar molt durament els lleidatans i va amenaçar que els excomunicaria si no s’avesaven a dir sempre la veritat.

Les autoritats, molt amoïnades, van demanar al bisbe que els digués on la podien trobar, la veritat, per tal de poder-se’n servir. El bisbe, enfadat, els va dir que anessin a demanar-la al rei. Tot seguit va reunir-se el Consell de la ciutat i van decidir enviar dos comissionats a trobar el rei a Barcelona, per tal de demanar-li la veritat.

Arribats els dos missatgers a Barcelona, així que van passar el portal van preguntar on s’esqueia el palau del rei, puix que venien de Lleida a cercar la veritat, ja que els havien dit que el rei els la donaria. Uns estudiants que van sentir-los es van fer el propòsit de fer-los una mala passada. Els van dir que ells eren amics del rei, que hi tenien bo i que els agençarien el negoci. Els delegats van sentir-se molt contents de trobar qui els planegés el camí d’un afer tan espinós i difícil per a ells.

Els estudiants els van fer acudir a la vora del palau i a l’hora convinguda els van lliurar una gran olla tota ben tapada, els van dir que a dintre hi havia la veritat i els van encarregar molt insistentment que no la destapessin fins arribar a Lleida. Els enviats volien pagar la veritat, però els estudiants els van dir que el rei la donava sense pagar res.

Arribats a Lleida, després de moltes peripècies, foren engegades les campanes al vol, per tal d’anunciar l’arribada de l’esperada veritat. La gran olla fou posada damunt de la taula del Consell. Fou enviat a cercar el bisbe perquè fos ell en persona el qui primer la veiés. Així que van començar a afluixar la tapadora va sortir de l’olla una pudor insuportable. El batlle va dir recelosament:

–No sé per què em sembla que això és merda.

I el bisbe va replicar:

–És veritat.

Això és una contalla que ve d’una facècia sobre els lleidatans. Elena Vicioso Martinez la recull, amb el títol “Si vols la veritat, vés a cercar-la a Lleida”, a Un viatge literari per les comarques de Catalunya (1997), i Víctor Pàmies se’n fa ressò al blog Etimologies paremiològiques (25/5/2009).

Us demanareu per què la porto ara a col·lació. Ho diré de seguida. Ho faig per donar pistes a tanta i tanta gent que últimament demana per la veritat. Es veu que les mentides de sempre s’han corcat i ja no aguanten segons quins edificis. I mentre no se n’empesquen de noves, els manifassers invoquen la Veritat, aviam si així renoven l’aura, milloren la reputació i recuperen la respectabilitat perduda.

Anuncis

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada s'ha publicat en Elena Vicioso Martínez, Víctor Pàmies i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s