Figaflors, bacores i figues de sant Joan

ImagePer Sant Joan bacores; verdes o madures, però segures, diuen al País Valencià. I és que pels volts de Sant Joan surten les primeres figues de la temporada: les figaflors o bacores. L’entrada a casa d’aquestes delícies és una de les alegries de l’any, l’antesala de la plètora estiuenca, que viurà una represa, a l’hivern, en forma de secallones (Per Cap d’Any s’enceten les figues seques; després de Cap d’Any, figues seques per company) i les retrobarem fent grana de capellà (Avellanes, ametlles i figues són bones amigues).

Aquestes figues primerenques no són pas les millors, però com que les delegem, les trobem boníssimes (Ses figues i ses amors, ses primeres són ses millors, fa la parèmia mallorquina). La novetat sempre té bon paladar, sobretot si es fa esperar. I l’èxtasi arriba amb aquella goteta de mel que vessa pel forat de la figa madura.

La figaflor és la del primer esplet de les figueres que en fan dos cada any, i madura devers el juny i el juliol. És una figa negra i grossa, més basta que l’agostina i setembral. Al Priorat i a la Ribera d’Ebre en diuen figa de flor; al País Valencià, bacora (però també figaflor en algunes poblacions de l’Horta i de la Plana de Castelló), i a l’Alguer, figa de sant Joan. Si són llargueres, a Mallorca en diuen figa d’albacor, nom que al Penedès i al Camp de Tarragona muda en figa de bacó.

Per la primavera, aquesta figa vol secor (Si no plou per primavera, figues flors té sa figuera [Mall.]), al contrari que el blat (Any de figues flors, any de plors). Les primeres pluges de l’estiu les fan malbé, i per això a Mallorca adverteixen: Aigua en figues flors, remeis i plors.

El sol de l’estiu aviat canviarà l’aspecte d’aquesta fruita, que guanyarà dolçor. El refranyer fa referència a tres senyals que indiquen el moment òptim de les figues. El punt idoni de maduresa és quan es doblega pel pes en la rama, se li bada la pell i se li obre el florí. Us mostraré les parèmies que en sé –les variacions, ja ho veieu, són limitades:

1) La figa per ser madura ha de tenir tres senyals: clivellada, secallona  i picada de pardals. (Catalunya)

2) La figa, per ser bona, ha de tenir tres senyals: madura, secallona i picada dels pardals. (Catalunya)

3) La figa, per ser bona, ha de tenir coll de penjat, roba de pobre i ull de viuda. (Catalunya)

4) La figa, per ser bona, ha de tenir tres senyals: pansideta, clavillada i picadeta de pardal. (Silla, l’Horta sud)

5) La figa i la dona, quan torç el coll, és bona. [Amb perdó, que aquesta és injusta i de mal gust.] (Silla, l’Horta sud)

6) Una figa per ser bona ha de tenir tres senyals: clivellada, secallona i bequejada de pardal. (Mallorca)

7) Una figa per ser bona ha de tenir tres senyals: crivellada, secaiona i picada d’animals. (Mallorca)

8) Figa madura, si té coll de beata, camia de pobre i ull de viuda. (Mallorca)

Bon Sant Joan, bon estiu i bones figues!

Advertisements

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada s'ha publicat en Naturalesa i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s