Hi ha pler d’ocells


El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans és ple de misteris. Com ara la distinció ple/pler, heretada del Fabra; una distinció que acato, esclar, però que no em sembla feliç i que l’IEC, crec, hauria fet bé de revisar.

El Fabra i el DIEC diuen que ple és adjectiu i significa ‘que conté de quelcom tant com permet la seva capacitat’, i també ‘que no li manca res’. Res a dir-hi. Però és que tots dos diccionaris consignen la paraula pler, que és adverbi i significa ‘molt’, i aporten dos exemples d’ús: “M’agrada pler” i “Hi havia pler de noies”. I això sí que sobta, perquè pler és una variant de plaer i no altra cosa. El refranyer en va ple: “Del seu pler ve el meu dolor”, “Pler amb cua, no és pler”, “Feu plers a bèsties, i us tiraran coces”, i d’altres.
Aquest ús adverbial de ple(r) el coneixem només en el català oriental, i doncs mai no hem dit la erra. El DCVB aporta els exemples d’ús que segueixen: “Aquest any hem collit ple de taronges”, “Me’n comprareu ple, d’això?”, i aquesta frase sentida a Menorca: “Per sa festa en solen venir ple, de ciutadellencs”.
Doncs bé, si la erra de ple(r) no se sent enlloc; si l’adverbi pler no té tradició escrita, i si el significat d’aquest mot és tan pròxim a l’adjectiu ple com allunyat del nom plaer, ¿com és que el Fabra i el Diccionari de l’IEC ens proposen la grafia pler? Arcans de la lexicografia.
Anuncis

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada ha esta publicada en Llengua. Diccionaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Hi ha pler d’ocells

 1. Clidice ha dit:

  M'ho vaig preguntar ran del "ple(r) de riure" d'El Masnou. Però no ho vaig poder escatir, veig que els especialistes tampoc ho teniu pas massa clar.

 2. Joan Calsapeu ha dit:

  Hola, Clídice. Jo no sóc especialista en lexicologia, ni en lexicografia. Però la distinció, clara ho és: PLE ('que no hi cap res més') i PLER ('molt'). Jo només dic que hauria normativitzat la darrera paraula sense la erra.El festival de còmics del Masnou es diu Ple de Riure. També es podria dir Pler de Riure, i en aquest cas jugaríem amb l'ambivalència del molt PLER: 'moltes' (rialles)' i 'plaer (de riure'). Estaria ben trobat, això.L'altre dia un alumne de tercer d'ESO va escriure aquesta oració: "Vaig arribar a una pineda amb tot ple d'esparregueres". La frase em sembla perfecta; però la normativa m'obliga a corregir-la i posar-hi "pler". M'agradaria no tenir-a, aquesta obligació, ves.

 3. Clidice ha dit:

  doncs jo l'agraïria, res em fa més feliç que tenir algú que en sap més i me n'ensenya 🙂

 4. rosertp ha dit:

  Sabeu si "pler" s'utilitza més a unes zones o altres? Sóc de Barcelona i només conec dues persones més que facin servir-ho: una a Badalona, i una a Girona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s