SOM Energia

Txernòbil quedava lluny en el record, molts ecologistes veterans ja donaven per bona l’energia nuclear, però Fukushima ens ha tornat a la realitat: les centrals nuclears són massa perilloses; els residus que generen, malèfics; els accidents, inevitables; les fuites, devastadores, i els danys, pòstums. Una mena de pecat original que damnarà els nostres néts, i els néts dels nostres néts.

Davant d’això hi ha dues opcions: parlar o actuar. Dit altrament: podem deixar la pilota atòmica en mans dels governs o autoorganitzar-nos per produir energia renovable. Servidor, com que no tinc temps per a discursos ni per a ideologismes, trio els fets. I els fets, a casa nostra, tenen un nom: SOM Energia.

SOM Energia és la primera cooperativa de producció i consum d’energia verda de Catalunya. Sense ningú que vulgui, ni pugui, fer-se la barba d’or. El projecte va néixer el 2009 a la Universitat de Girona, la cooperativa es va constituir oficialment el 2010, i el setembre del 2011 començarà a distribuir energia als socis (568 persones, per ara). La xarxa no es limitarà a l’entorn de Girona: la connexió es pot fer des de qualsevol punt dels Països Catalans (excepció feta de la Catalunya Nord).

SOM Energia té l’objectiu d’oferir energia 100% renovable, de proximitat i al mateix preu que l’energia “bruta”. Apuntar-s’hi és fàcil: no cal fer canvis en la manera de rebre l’electricitat a casa. La cooperativa també vol invertir en projectes de generació energètica (fotovoltaica, eòlica, biogàs, biomassa, etc.), unes instal·lacions que es volen rendibles. A més, SOM promou la reducció del consum energètic (a les llars, a les empreses, als ajuntaments…) amb informació i assessorament.

No és cap utopia. És una opció real, civilitzada, catalana, neta, solidària i per ara mateix. És una aposta autogestionada i sobirana a favor d’unes fonts d’energia que els bandits que han provocat l’actual crisi econòmica no poden controlar. Una part del camí ja està fet: el mes passat (març del 2011) l’energia eòlica va ser la primera font d’electricitat a l’Estat espanyol, per tal com ha cobert el 21% de la demanda (dos punts per damunt de l’energia d’origen nuclear).

SOM Energia va fent conferències pel país per explicar-se. Aquest mes d’abril se’n faran a Sant Celoni (el 10), Barberà del Vallès (el 13), Gràcia – Barcelona (el 15), i la cooperativa serà present a la Fira per la Terra, els dies 16 i 17, al parc de la Ciutadella de Barcelona.

Anuncis

Quant a jcalsapeu

Servidor vaig néixer a Llavaneres l'any en què Josep Pla publicava el "Quadern gris", que també va ser l'any de la mort d'Akhmàtova. Sóc llicenciat en filologia catalana i poca cosa més. Després de viure uns anys a Barcelona, Eivissa i Mallorca he tornat al Maresme, on m'ha vagat de procrear. Ara ens estem a Mataró. A Eivissa vaig publicar "Arrels", una novel·la escrita a quatre mans (les altres dues eren les de Joan Cerdà), i a Mallorca vaig publicar, amb l'Aina Adrover, "Felanitx 1931-1939, República, guerra i repressió". Sóc soci d'Òmnium Cultural, de la Plataforma per la Llengua i de la CAL. M'és fàcil dir què sóc: un sistema digestiu amb una aixeta per al deport i la reproducció, per davant, i una obertura per a l'evacuació dels detritus, al darrere. La resta és irrellevant. I només sabria afegir que la literatura és la meva religió -una religió politeista, poblada de déus capritxosos i promiscus, que són humils i no demanen culte de cap mena.
Aquesta entrada ha esta publicada en Energies renovables. Crisi.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a SOM Energia

  1. Joan Calsapeu ha dit:

    I tant que se'l mereixen el 10, a cal SOM! Chapeau. Fa temps que tinc una convicció que s'aferma cada vegada amb més força. Fugir del capitalisme no és una cosa que es pugui fer a base de construccions teòriques -el marxisme ha estat un fracàs estrepitós. Del capitalisme se'n fuig amb decisions pràctiques que prenen col·lectius no gaire nombrosos. Se'n fuig fent banca ètica, exercint la sobirania alimentària i fent el que ara farà SOM Energia: produir i consumir energia de manera cooperativa,amb criteris ecològics i no mercantilistes. Aquest és l'anticapitalisme que funciona: el que construeix relacions econòmiques i socials noves sense necessitat de fer grans teories, sense concebre esmenes a la totalitat.Una abraçada!

  2. Anna Ch. ha dit:

    Aquest és un tema molt interessant, nosaltres ja en som socis quan vulguis et presentem a un dels nois que surt al video , un enginyer amic nostre, que us pot acabar d´explicar les avantatges d´aquesta energia. Ah aposta també per la biomassa , tema in crecendo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s